Svenska

Property Investment FAQ​​​

Buying property in Northern Cyprus present most buyers to a buying process that is different from investing in property in their home country. In our FAQ we have structured the information in order to create the proper overview and understanding, not only the actual investment process, also about the life and culture in North Cyprus. 

Norra Cypern är “The Rising Star” i fastighetsinvesteringar och kan bli det nya Mallorca. Liksom i många andra Medelhavsländer har investeringar i utbildning och turism lagt grunden.

OBS: Trenden på marknaden för nya projekt är låga marknadspriser, vilket för investerare som bestämmer sig för att investera i ett tidigt skede av ett projekt får en omedelbar värdeökning. I de flesta projekt är denna ökning mellan 20-30% och i vissa fall upp till 40% värdeökning för investerare som bestämmer tidigt, jämfört med investeringar som gjorts under byggfasen eller när projektet är klart.

Men det finns andra skäl till varför norra Cypern är så populärt för fastighetsinvesteringar.

– Ständigt ökande fastighetsvärde; där fastighetspriserna har ökat med 10% – 12% årligen under de senaste fem åren
– Fördel vid försäljning av fastigheter i GBP; Medan pundet har stigit med 65% mot den turkiska liran under de senaste 5 åren, har fastighetsinvesterare gjort stora vinster enbart i valutan.
– Avskrivningsperiod för hyra. är 25 år i de flesta länder. I norra Cypern är det mellan 10-16 år, så fastighetsägare har möjlighet att justera hyresavgifter oftare.
– Utbildning av hög kvalitet. med engelskbaserade Cambridge-standarder, har gjort norra Cypern till ett attraktivt alternativ för Medelhavsländer. För närvarande finns det cirka 100 000 lokala och utländska studenter i norra Cypern.
– Möjligheten att norra Cypern kommer in i EU, en möjlighet för fastighetsinvesterare att erhålla 4 gånger det investerade värdet. Detta alternativ är mycket attraktivt för långsiktiga fastighetsinvesteringar.

När vi vet din planerade ankomst kan vi börja planera ditt besök så att du får ut så mycket som möjligt av din vistelse. Sevärdheter och att du lär dig om de olika områdena, som alla har sina egna unika egenskaper.

Baserat på dina önskemål väljer vi projekt som passar dina behov och ser till att du får tillgång till de bästa platserna.

Vi erbjuder dig att boka din vistelse på Gillham Vineyard & Hotel (observera att denna vingård & hotell endast tar emot vuxna gäster).

Den ungefärliga kostnaden per natt varierar mellan 130 och 350 euro. När du har bestämt dig för att investera i en fastighet återbetalar vi hotellpriset för din vistelse.

När du investerar i fastigheter i ditt hemland presenteras du med traditionella och beprövade byggmetoder, och det är lätt att bestämma kvaliteten på ett hus eller en lägenhet. Att köpa fastigheter utomlands kan å andra sidan vara en svår uppgift.

På North Cyprus Escapes sätter vi kvalitet först och väljer bara dom bästa projekten. Vi förstår också vikten av hög finish och kompromissar aldrig. För oss är det viktigaste att din investering är rätt investering för dig och att fastigheten uppfyller dina kvalitetskrav.

VIKTIGT – Engagera endast pålitliga företag

Det finns cirka 900 olagliga eller registrerade företag och personer som är engagerade i fastighetsbranschen.

På North Cyprus Escapes arbetar vi bara med företag som är medlemmar i TRNC Real Estate Association. Varje medlemsföretag är försäkrat upp till 100 000 euro för att säkra kunder för förlust eller berövande under köpprocessen.

Väl genom screeningprocessen tillsammans med North Cyprus Escapes och du har hittat en fastighet som uppfyller dina krav, är det dags att träffa och utse en advokat. Vi hjälper dig att hitta en advokat som kan agera på uppdrag av dig. Du utfärdar en fullmakt till advokaten så att han kan följa dina instruktioner och agera på dina vägnar.

Mötet med en advokat ordnas så snart du är redo att inleda en köpprocess. Ofta arrangeras ett sådant möte under ditt första besök, så du har ett juridiskt ombud på norra Cypern som hjälpa till när du inte är här – precis som vi på North Cyprus Escapes hjälper till med det du behöver.

OBS: Det är nödvändigt för alla utländska medborgare att lämna in en “Police Approval Report – utfärdad på engelska” i sitt hemland innan ett köp-tillstånd kan erhållas. En sådan polisgodkännanderapport tar vanligtvis några veckor, så vi rekommenderar att du ansöker i god tid före din ankomst till norra Cypern och tar med dig rapporten.

Det är också viktigt att veta att det finns en begränsning för utlänningar att köpa fastigheter, som för närvarande är begränsat till 1 hus med en tomt på högst 920 m2 eller mark/tomt på 4600 m2.

Utländska medborgare som köper ett bostadshus i TRNC kan ansöka om uppehållstillstånd. Personer som ansöker om permanent uppehållstillstånd i TRNC kan öppna ett bankkonto och dra nytta av offentliga tjänster.

Din advokat kommer att granska och bekräfta lagfart och baserat på dessa, förbereda ett försäljningsavtal eller godkänna det avtal som säljaren har presenterat för dig. Ett sådant avtal skall innehålla betalningsvillkor och datum för överlåtande.

Innan du kan investera i en fastighet behöver du också ett köptillstånd. Detta tillstånd utfärdas av ministerrådet innan du har rätt att begära att den köpta fastigheten överförs till ditt namn.

OBS: Det tar 1-2 år att utfärda den nya lagfarten med ditt namn.
Detta hindrar dig inte från att använda fastigheten, hyra ut den eller sälja den till en annan köpare.

Din advokat kommer regelbundet att informera dig om hur långt du befinner dig i din ansökan till ministerrådet. När din ansökan om köpetillstånd har beviljats kommer advokaten att följa upp fastighetsregistret i det distrikt där fastigheten är belägen.

När nödvändiga handlingar har utfärdats behöver advokaten också:

 • Fullmakt: som gör det möjligt för advokaten att göra en överföring för din räkning
 • Passkopia: Se till att passet är giltigt
 • Fastighetshandlingar: handlingar om egendomen i fråga.
 • Kommunalt skatteintyg: av den fastighetsskattesats som gäller för överföringsåret.
 • Momsfaktura: utfärdad av säljaren.

När de överenskomna slutförda pengarna har betalats till säljaren börjar processen med att ändra lagfarten till ditt namn. Advokaten kommer att följa upp fastighetsregistret i ditt distrikt och informera dig så snart handlingarna ändras till ditt namn – och utfärda ny uppdaterad lagfart.

Tänk alltid på dessa viktiga försiktighetsåtgärder innan du köper en fastighet:

 • Skriv bara på ditt kontrakt tillsammans med din advokat. Kontrakt kan upprättas för 2 eller 3 personer att underteckna.
 • Ditt kontrakt kommer att vara giltigt i alla regeringskanslier så snart 0,5% kontraktsstämpelskatt har betalats till TRNC Tax Office.
 • Se till att din advokat undersöker pappersarbetet för fastigheten på fastighetsregistret, för att kontrollera och se till att det inte finns några lån i fastigheten. Kom ihåg att detta måste göras INNAN ditt kontrakt registreras hos fastighetsregistret som ett tillägg till lagfarten. Detta hindrar säljaren från att sälja din fastighet till andra.
 • För säkra betalningar rekommenderar vi att du bara gör dessa genom din utsedda advokat. Därför är det viktigt att anlita din egen advokat och bara arbeta med honom/henne i alla frågor som rör din investering.
 • När alla tillstånd har mottagits arrangerar advokaten ett möte för slutgiltig lagfart. Parterna träffas på fastighetsregistret och slutför överföringen. Om restbetalningar återstår, skall dessa utföras före eller under detta möte.

Advokater tar ut en fast avgift på mellan £ 1,000 och £ 1,250. Denna avgift beror på typen av egendom och avtalas alltid i förväg mellan dig och advokaten.

Avgifter för köparen vid köp av fastighet:

 • Stämpelskatt; 0.5% av fastighetsvärdet + administrationsavgift på £ 25.00
 • Moms på fastigheter; 5% av fastighetens värde
 • Avgift för överföring av lagfart; 3% baserat på inköpsvärdet
 • Kommunal fastighetsskatt; 0-1% av inköpsvärdet
 • Växelkurs; för varje betalning
 • Lokala bankavgifter; 0.12% av överfört belopp
 • Power Distribution Fee; ca. 1200-2500 GBP*

*Power Distribution Fee: För nya projekt finns en el-distributions-enhetsavgift som ska betalas. Om du köper en fastighet som ingår i ett bostadsprojekt; el, telefon, vatten och annan infrastruktur tillhandahålls av exploatören, men kommer att betalas av köparen/köparna. Exploatören lägger vanligtvis till alla infrastrukturbyggnadskostnader och fördelar kostnaderna lika till köpare som en del av ett projekt.

Nya fastigheter skattas på 6,25% på köpeskillingen. Denna skatt betalas av exploatören.

När du har köpt ditt nya hem rekommenderar vi att du anskaffar en försäkring. Priserna är ganska rimliga. Det finns många försäkringsbolag som erbjuder en mängd olika försäkringar för att möta dina behov av hus, bil och sjukförsäkring. Sök efter “Sigorta”, som är det turkiska ordet för försäkring. På North Cyprus Escapes hjälper vi dig naturligtvis med kontakt med ett antal försäkringsbolag.

Eftersom många fastigheter på Norra Cypern har utländska ägare är det ett stort behov för tjänster. Dessa tjänster varierar allt ifrån uthyrning till komplett fastighetsförvaltning, inklusive reparationer, renoveringar, poolunderhåll och städning. Låt oss veta vad ditt behov kommer att vara och vi hjälper dig att hitta en pålitlig leverantör.

Cyprioterna är vänliga, välutbildade och toleranta människor. Folket på norra Cypern är nationalistiska, demokratiska och sociala människor. De älskar att hjälpa till, och de möter sina gäster med uppriktighet och vänlighet utan diskriminering. Eftersom det är en ö och ett litet samhälle skyddar människor sociala värden och sitt rykte.

Cyprioterna är också mycket sällskapliga och gillar att gå ut. Alla städer har lokala kaféer där människor sitter och pratar i en varm atmosfär. Vi rekommenderar att du besöker några av de många festivalerna, särskilt i början av sommaren.

Bland de många läckerheterna på Norra Cypern är de kulturella skillnaderna. Deras språk, även om det är turkiskt, är av cypriotisk variation. Många av deras seder kommer från en blandning av de kulturer som har svept genom ön under århundradena. Även om cyprioter är muslimer är deras religion viktig för dem, men de känner inte behovet av att nödvändigtvis besöka en moské regelbundet. “Min religion finns inom mig” är en vanlig kommentar.

Cyprioter kommer inte att känna sig förolämpade om besökare inte nödvändigtvis förstår grundläggande ritualer för att besöka någons hus, men du får mer respekt genom att ha gjort lite ansträngning. När du träffar någon är det normalt att skaka hand, le och se dem i ögonen och senare säga ett separat farväl till varje gäst.

Att ta av sig skorna innan du går in i ett hus eller en moské, är tradition eftersom folk brukade sitta på filtar på golvet. Medtag en liten gåva av kakor eller godis, eller blommor, välj dock inte liljor, som endast används vid begravning. Vid korta besök kan du erbjudas te eller kaffe och kanske “macun”, konserverad frukt. Om någon föreslår att spå framtiden från kaffekorn längst ner i din kaffekopp, vänd koppen upp och ner på tefatet så framtiden kan läsas. Tavli, ett spel som backgammon, är spelet som spelas av lokalbefolkningen på caféerna runtomkring.

Enligt legenden är norra Cypern födelseplatsen för kärlekens gudinna och hem för många hjältar och helgon.

Compare listings

Compare